София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Будят ли ревност у другите страни отношенията Турция-Русия?

Путин и Ердоган доволни от срещата

6 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Таип Ердоган съзря ревност  у другите страни заради добрите отношения между Турция и Русия. Това  той заяви  преди началото на срещата си с руския  си колега Владимир Путин в Йоханесбург.
 
Путин отбеляза, че е много доволен, че има възможност за тази среща с Ердоган. Турският президент пък отвърна, че разчита тази година Турция да бъде посетена от 6 милиона руски туристи.
 
„Нашите двустранни отношения се намират в подем. Това е съвършено очевидно и в областта на преодоляване на кризите, имам предвид сирийската криза, и в сферата на икономиката. По план се реализират всички наши крупни проекти", заяви руският презедент.
 
По време на срещата двамата лидери констатираха  и ръст на стокооборота и развитието на сътрудничеството в много области.
 
"Между нашите страни във всички области, това се отнася както за военната, така и за търговската, културната и туристическата сфера, с една дума във всички сфери, нашите двустранни отношения се развиват много бързо", каза Ердоган. Той изрази увереност, че поставената цел за увеличаване на стокооборота ще бъде достигната и потокът от туристи от Русия ще се увеличи.
 
Владимир Путин допълни пък , че двустранният стокообмен през изминалата година е достигнал 22 млрд. долара, за който успех той  отчете и заслугите на Ердоган. Целият разговор между лидерите  продължи около 1 час и 15 минути.