София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българи от Одеса доведоха Стратиев в София

„Животът, макар и кратък“ събра овациите на публиката

6 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Десетки хора се събраха в центъра на София, за да се порадват на остроумието на Станислав Стратиев и на таланта на бесарабските българи от Одеса.
 
Пиесата „Животът, макар и кратък“ представиха за трети път у нас и за първи на столична сцена няколко вдъхновени млади актьори, дошли чак от Украйна, за да ни припомнят, че и там има хора, които се влюбват, страдат и се колебаят на български.
 
А защо са избрали точно Стратиев, чийто текстове сякаш стоят на границата на абсурда?
 
Да смениш едно копче обаче  понякога е равно на това  да събориш цялата система- изисква смелост,  немалка доза ентусиазъм и упорство. Именно  такива е проявила Наталия Петрова.
 
С много усилия магията на Стратиевото слово се пренася от украинската на българската сцена, сякаш, за да не забравяме, че България е там, където има дори един българин и че винаги ще има неща ,които ни свързват.
 
Повече за представлението, актьорите и цялостната дейност на Одеския-български театър очаквайте скоро в предаването на Иво Шопски „Пътуващо читалище „Бащино огнище“ по телевизия „Евроком“  в неделя от 10:00 часа.