София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България била готова за Еврозоната

Брюксел е готов с финансова и техническа помощ

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

България може лесно да влезе в т.нар. чакалня на Еврозоната, прогнозира еврокомисарят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалната политика. Според него българската икономика се развива добре, очакванията на Европейската комисия са за ръст от 3,8-3,9 % през следващите две години, а бюджетът е балансиран.

Комисарят добави, че понеже българският лев е обвързан с еврото чрез валутния борд, не би трябвало да има проблеми с практическото въвеждане на еврото.

Домбровскис коментира, че от момента на влизането в т.нар. чакалня до въвеждането на еврото трябва да минат 3 години, през които да бъде извършена необходимата подготовка. Той каза, че България може да разчита на помощ от Брюксел, включително и финансова, ако реши да предприеме стъпки в тази посока.

Същевременно бившият вицепремиер и финансов министър в първото правителство на  Бойко Борисов Симеон Дянков прогнозира, че 2018 г. ще е добра за икономиката на България и че страната ще постигне 5-процентен растеж. Според него в държавния бюджет ще влязат между 5 и 7 млрд. лв. допълнително.