София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България е единствената страна в ЕС без "частен фалит"

Обявяването на несъстоятелност е важно за всички държави от ЕС

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

България е единствената държава в ЕС, в която липсва разписана процедура, която да слага край на дълговете. В страната ни има вечни длъжници, коментира днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, по повод участието си в международната конференция за основните предизвикателства при процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг.

Правосъдният министър заяви, че за следващата сесия на българския парламент трябва да се продължат усилията за промени в законодателството, като първо се изслушат мненията на всички възможни страни.

Обявяването на несъстоятелност и освобождаването от дългове е от особено важно значение за всички европейски държави, допълни евродепутатът Емил Радев. Според него обаче 15 години са твърде дълъг период за опрощаване на дълг и по-добрият вариант е да бъдат намалени до 10г.

Идеята за частната несъстоятелност е, че когато доходите на гражданина не достигат, за да изплати финансовите си задължение, може да поиска разсрочване и спиране на изплащането, поясни евродепутатът. Ако длъжникът няма имущество, но има големи дългове, той може да бъде освободен от финансовата тежест след определен период от време, но ще загуби правото си да изпълнява определени длъжности и да тегли нови кредити, допълни Радев.

По негови думи, след премахване на вечните задължения, хората ще получат втори шанс. При постъпване на новаработа, няма да се страхуват от запориране на заплатата или при получаване на наследство, никой няма да има право да им го отнеме.