София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България е на второ място в ЕС по брой пушещи младежи

Всеки ден у нас започват да пушат по 47 души

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Всяка година тютюнопушенето убива 7 милиона души в света. В България всеки ден 1 на 10 души умира от причини, свързани с тютюнопушенето, а други 47 започват да пушат. Това показват данните на Световната здравна организация.

Докладът на СЗО сочи, че България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15-годишна възраст, които пушат поне веднъж седмично.

Една трета от първата употреба на тютюн при младите е свързана с рекламата. Затова от Световната здравна организация призовават страните да забранят рекламата, за да се намали броят на пушачите. Това е доказано ефективен начин да се намали консумацията средно със 7%.

Смисълът на забраната на рекламата е да създаде среда, в която децата не започват да пушат, защото няма откъде да видят и придобият този навик.

Коалиция за живот без тютюнев дим настоява за ограничаване на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневите изделия. Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, цитира данни от национално представително проучване на социологическа агенция "Екзакта", според което 75% от населението в България не желае да има реклама на тютюневи изделия. Отрицателен отговор са дали и 53% от пушачите у нас.