София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България е подходяща за газов хъб

Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Решихме, че всяка една държава региона трябва да има поне три източника на доставка на природен газ, за да се постигне диверсификация. В този контекст, разглеждайки всички държави, България е тази, която е най-подходяща да бъде център, тъй като чисто географски нейното разположение благоприятства това.“Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович по време на срещата си с премиера Борисов, както и с енергийния ни министър Теменужка Петкова.
 
Шефчовеч посочи още, че България е добър избор за газов хъб на балканите и заради изграждащите се в момента с европейски пари интерконекторни връзки на страната ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия.
 
 „Идеята е да има много силна базова ликвидност в региона. Това, разбира се, е много силно подкрепено от Европейската комисия и нашата цел и желание е България да се превърне от  страна, която транзитира газ в такава, която е търговец.“-посочи още енергийният еврокомисар.
 
От своя страна Теменужка Петкова обясни, че след проведена обществена поръчка страната ни има готовност да приеме новото предизвикателство.
 
„Днес предстои да бъде подписан договор с избрания изпълнител за изготвяне на проектното проучване за газоразпределителния център на територията на България. В рамките на 40 работни дни той трябва да изработи съответно тези материали и те трябва да бъдат факт.“
 
Шефчович взе отношение и относно скандалната сделка за продажбана на българските активи на ЧЕЗ. Той обасни, че в разговора си с Борисов двамата са се обединили около становището, че става дума за договор между две частни компании и че всички компетентни органи в страната ни извършват необходимите проверки.