София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България и Катар с много общи проекти

Радев се срещна с емир Ал-Тани

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани е на първото си държавно посещение в България по покана на българския държавен глава. На среща на „Дондуков“ 2 Радев и Ал-Тани обсъдиха перспективите за насърчаване на двустранното инвестиционно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Двамата се обединиха около мнението, че утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на инвестиции от Катар в страната ни.

Държавните глави на България и Катар обсъдиха редица проекти от взаимен интерес в сферата на земеделието и производството на храни, транспортната инфраструктура, енергетиката, науката и образованието, спорта и други. Проектът за изграждането на Институт за устойчиво развитие в България с технология от ЦЕРН, в който да бъде създаден и център за лечение на онкологични заболявания с адронна терапия и обучение на физици, беше откроен като особено перспективен по време на пленарните разговори на официалните делегации на двете държави за привличането на инвестиции от чужбина и установяването на научни партньорства.

Обсъдени бяха и енергийна диверсификация и доставки на природен газ за страната ни от Катар.

Договорено между двете делегации беше и изграждането на земеделски ферми у нас, които да реализират своята продукция в Катар.

В рамките на посещението на Шейх Тамим бин Хамад ал-Тани в София се провежда Българо-катарски бизнес форум с участието на над 60 предприемачи от Катар и ще бъдат подписани редица документи за двустранно сътрудничество между Република България и Държавата Катар в областта на енергетиката, младежта, културата и спорта, образованието и науката и предприемачеството.

Румен Радев обяви, че в качеството си на председател на Съвета на ЕС, България ще продължи да подкрепя международните инициативи за укрепване на сътрудничеството и политическия диалог за стабилизиране на региона на Персийския залив.

По време на срещата си с емира на Държавата Катар беше изразена и признателността на страната ни за подкрепата, която близкоизточната страна и Негово Височество Емира-баща, шейх Хамад бин Халифа Ал Тани оказаха за освобождаването на осъдените на смърт в Либия български медици.

По-рано днес пред президентската институция се състоя церемонията по официалното посрещане на Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в България.