София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и Македония обединяват енергийните си пазари

Двете страни подписаха пилотен проект за интеграция в енергетиката

6 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

България и Македония ще си сътрудничат в пилотен проект за интеграция на енергийните пазари между държава-член на ЕС и договаряща се страна по Договора за създаване на Енергийната общност. Това е регламентирано в Меморандума между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на икономиката на Република Македония за обединение на електроенергийните пазари „ден напред“. Документът бе подписан днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и македонския й колега – министъра на икономиката Крешник Бектеши, в рамките на срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани, която се провежда в София, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Меморандумът цели създаването на равнопоставена правна и регулаторна основа за обединяването на пазарите на електроенергия „ден напред“ между двете държави при недискриминационни и справедливи условия.

Подписването на документа между двете страни е елемент от общите усилия за свързаност в енергийния сектор, създаване на работни места и развитие на конкурентен и интегриран енергиен пазар в региона, изцяло в синхрон с последователната политика на Република България за гарантиране на устойчиви и достъпни енергийни доставки за Югоизточна Европа.