София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България и Македония с напредък в двустранните отношения

Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Гоце Делчев

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вече втора година България и Македония заедно почитат паметта на героите на Илинденско-Преображенското въстание. „Традицията трябва да продължи“, каза премиерът Бойко Борисов по време на честванията на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Той и македонският му колега Зоран Заев положиха венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград. 

„Отидохме в Скопие – скърбихме за убитите евреи, след това заедно се преклонихме пред нашите свети братя Кирил и Методий в Рим и заедно бяхме при папата. В София се преклонихме пред паметника на цар Самуил и хората се радват. Така ни посрещнаха в Скопие, така ни посрещнаха и благоевградчани“, заяви българският премиер пред гостите и благоевградчани, събрали се за церемонията.

Борисов отбеляза, че е изминала една година от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония и този договор „повлече крак“ и Македония напредва към членството си в НАТО и ЕС.

Зоран Заев пък подчерта заслугата на България и „личния му приятел Бойко Борисов“ за получаването на Скопие на датата за започване на преговори за членство в ЕС и покана за НАТО и изрази своята благодарност .

Преди това Заев и Борисов проведоха двустранна среща, на която обсъдиха двустранните отношения между България и Македония. Бойко Борисов отчете, че една година след подписването на договора се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

По време на срещата беше обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония,  възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.