София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и ОАЕ със сътрудничество в редица сфери

Борисов е на официално посещение в Абу Даби

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в  Обединените арабски емирства. В Абу Даби той се срещна с престолонаследника на страната и с външния министър, с които обсъдиха сътрудничество между двете страни в сферите на дигиталните технологии, образованието, изкуствения интелект и селското стопанство.

„Има съвпадение на програмите между правителствата и се разбрахме с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да работим много бързо за подписването на стратегически договор за сътрудничество, който е в няколко сфери”, каза пред журналисти след срещата премиерът Борисов и допълни, че с този договор се цели да се  създаде мост между България и ОАЕ в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата.

Министър-председателят подчерта, че работни групи от двете страни могат да работят активно в сферата и на образованието. “Това е нещото, което решихме да направим веднага. То е заложено и в двете програми – инвестиции в образование”, каза още Борисов.


Той изтъкна, че темата за Западните Балкани, която България сложи на вниманието на ЕС, е намерила доста силен отзвук и в този регион. “В контекста на едни обединени Балкани могат да се направят много неща в сферата на селското стопанство и животновъдството”, посочи българският премиер и обясни, че само производството на България не е достатъчно да задоволи нуждите на пазара в ОАЕ. Той посочи, че страните от Балканите могат да се кооперират в износа си.

Министър-председателят изтъкна, че е обсъждано засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността и в борбата с тероризма, и необходимостта да се постигне много добра  координация между службите и правозащитните органи.