София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България и Румъния искат в Шенген заедно

Министрите на вътрешните работи на двете страни се обединиха около тази идея

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и Кармен Даниела Дан проведоха двустранна среща преди пленарното заседание на двете правителства в Евксиноград. Те заявиха общата си позиция, че трябва заедно – двете държави, да настояват за влизането на България и Румъния в Шенген. Според министър Валентин Радев основна задача е с непрекъсната информация да убеждаваме  европейските партньори в добрата работа и готовността за Еврозоната на двете министерства на вътрешните работи, съобщиха от пресцентъра на МВР.  По време на срещата министрите обсъдиха и въпроси, свързани с предстоящото европредседателство на България. Министър Валентин Радев изрази надежда, че румънска страна ще ни подкрепи по повод Дъблинското споразумение, което вероятно ще се обсъжда тогава. Той даде и висока оценка на постигнатото полицейско сътрудничество. Министър Кармен Даниела Дан изрази очакването си през следващия период повече внимание да се обърне и на морската ни граница.

В рамките на двустранната среща двамата вътрешни министри подписаха Протокол между МВР на Република България и МВР на Румъния за прилагане на Спогодбата между двете правителства за обратно приемане на собствени граждани и чужденци.
 
Припомняме ви, че подписването на протокол за прилагане на спогодбата за реадмисия от 2000 г. е инициирано от българска страна през декември 2011 г. Същинските консултации по текста са проведени в периода февруари 2014 – декември 2016 г. по кореспондентски път. Протоколът въвежда механизъм за прилагане на спогодбата от 2000 г., като разписва процедурите и условията за обратно приемане при всички възможни хипотези. По този начин се заменя съществуващата в момента практика за вземане на решения по изпълнението на Спогодбата ad hoc за всеки отделен случай. Определят се компетентните органи на двете страни за прилагане на Спогодбата и Протокола, ГКПП, които ще се използват, начина на комуникация, образците на документи, които ще се използват и други.