София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и Румъния ще работят заедно за Шенген

Търсят се инвеститори по съвместни проекти

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Решението да се изгражда инфраструктура и мостове или хидроенергийни съоръжения ще бъде взето след среща на ресорните министри от България и Румъния. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след разговора с румънския си колега Михай Тудосе в резиденция „Евксиноград“, където се проведе съвместно заседание на двете правителства.

Премиерът Борисов добави, че по различните проекти ще се търсят инвеститори, съвместно с румънската страна, като изтъкна, че тол системата и концесионирането ще дадат възможност след това съоръженията да се изплащат.

Българският министър-председател приветства идеята на румънския си колега двете страни да излязат заедно на арабския и китайския пазар, за да могат да отговорят в по-висока степен на изискванията за количества и капацитет.

Премиерът акцентира също върху темата за Балканите. По думите му фактът, че в следващата тройка за председателството на Съвета на ЕС, участва и Румъния, дава шанс Дунавската и Черноморската стратегии да придобият много реални измерения. Борисов беше категоричен, че България и Румъния работят не само в полза на своите два народа, но и на всички, давайки за пример коридор номер 8.

Относно Шенген, Борисов заяви, че е България и Румъния ще продължат да работят по темата с такт и дипломация и без много емоции.

Двете държави ще бъдат конкурентоспособни в Европа, ще предложим и по-добър живот на нашите граждани, заяви от своя страна румънският министър-председател Михай Тудосе. Той добави, че двете страни предлагат на ЕС една от най-безопасните граници и сътрудничеството им по отношение на реда може да служи за модел.

По думите му България и Румъния са острови на стабилност и безопасност в региона.
Съвместното заседание между правителствата на България и Румъния приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.