София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България и Русия ще работят заедно по проекта „Белене“

Сътрудничеството между двете страни ще продължи

8 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Проектът „Белене“ ще се разглежда от новосъздадена съвместна група от български и руски специалисти. За това се договориха министърът на енергетиката на Теменужка Петкова и представители на ръководството на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом". 
 
Двете страни бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската компания "Росатом" ще продължи. 
 
Министър Петкова подчерта, че благодарение на добрата съвместна работа, процесът по удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на българската атомна централа ще завърши успешно. По този начин България ще може и през следващите години да задоволява 32% от потребностите си от електроенергия от атомната централа. 
 
България беше осъдена от арбитражен съд по казуса за спрения проект за АЕЦ "Белене" да плати 550 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт", която е дъщерно дружество на "Росатом". Делото беше заведено през 2012 година. 
 
В момента правителството има идея да продаде готовото оборудване за АЕЦ "Белене", но това не може да стане без съгласието на "Росатом".