Гледай
на живо

България и Русия си сътрудничат в културата

ПСБА сключи договор с руската агенция „Съзвездия на културата

Професионалният синдикат на българските артисти и руската агенция „Съзвездия на културата“ сключиха договор за сътрудничество в областта на изкуството.
„Иска ми се българският културен деец да се издигне на нивото на колегите си от съседните страни, защото по някакъв начин ние сме най-долу., но най-долу сме само като финанси, развитие и контакти и това споразумение ни дава страхотна възможност да направим контакт с руската култура ,която е толкова мощна.“
С тези думи председателят на Професионалният синдикат на българските артисти -Емил Емилов пристъпи към подписване на договора с руската агенция „Съзвездия на културата“.
Документът ще даде шанс на родните артисти по-лесно да достигнат до руската публика, ще се финансират копродукции между двете страни в областта на киното и ще се осигури възможност на българските зрители да научат повече за съвременното руско изкуство. Как този договор обаче ще повлияе на практика на нашите артисти? Цветан Чобанов е собственик на голямо студио за дублаж у нас. Той вярва, че сключеното споразумение ще се отрази благоприятно върху неговата работа.
„Пряка полза ще има не само за нас, а и за цялата култура, тъй като се чу, че ще се работи в изключително много сфери. Очаквам да видя какви ще бъдат самите резултати.“, заяви Чобанов.
Режисьорът Гаро Ашикян също е доволен от подписването на договора.„Очаквам да се появят в България образци на по-авангардната руска култура.“ След подписването на договора, предстои българските представители да посетят Москва и Санкт Петербург за срещи с ръководството на "Мосфилм" и Едуард Пичугин-генерален директор на "Ленфилм". Там те ще обсъждат и договарят трайно сътрудничество на двете страни в областта на кинопроизводството.