София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България и Турция обсъдиха сигурността по границата

Форматът на срещата е част от Българското председателство

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС  се проведе конференция на тема "Гранична сигурност и сътрудничество" в Одрин. В нея участват министър Валентин Радев и турският му колега  Сюлейман Сойлу, председателството на ЕК в Анкара, българският посланик в Анкара Надежда Нейнски, ръководни служители на ФРОНТЕКС, съобщиха от МВР.

В българската делегация бяха включени и  главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов и директорът на ГД "Гранична полиция" гл.комисар Светлан Кичиков.  Целта на конференцията е да се направи общ преглед на доброто сътрудничество в областта на граничния контрол и да се очертаят сфери и области, които могат да бъдат оптимизирани. Миграционният феномен и начините за справяне с предизвикателствата в различните му аспекти - социални, икономически и най-вече свързани със сигурността и рисковете от тероризъм, бяха акцентите в поздравленията на министър Сойлу към участниците в конференцията.

„Глобалните проблеми изискват глобални решения, вече няма малки и големи - има стратегически страни, които играят ключова роля за решаването им“, подчерта турският вътрешен министър. Той отдели специално внимание на постигнатото Споразумение между ЕС и Турция, благодарение на което броят на нелегалните мигранти бе чувствително намален.Според него са необходими допълнителни усилия от страна на Европа за постигане на още по-тясно сътрудничество в тази област. 

Министър Валентин Радев благодари на турската страна за положените усилия в опазването на една от най-чувствителната граница на Европа и добави, че тези усилия са оценени високо. Българският вътрешен министър посочи, че сътрудничеството както на сухопътна, така и на морска граница, е изключително добро.

„С болка построихме инженерното съоръжение на границата, защото ние сме приятелски държави, но това беше начинът да се справим с миграционната вълна“, допълни  министър Радев. Той увери, че постоянно на европейско ниво България подчертава добрите отношения между нашите две страни, като се започне от диалога между премиера на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган и се стигне до службите по охрана на границата, с които работим отлично. Министър Радев отново припомни виждането на българската страна, че опасността трябва да бъде спряна там, където се поражда  /в Афганистан,Сирия или другаде/, а не след това да се борим с последствията, и подчерта, че Европа вече узрява за това. 

Той благодари сърдечно на представителите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана /ФРОНТЕКС/ за оказаната помощ и сътрудничество по укрепване на граничната сигурност.

ФРОНТЕКС и ГКПП Капитан Андреево ще играят все по-ключова роля за граничната сигурност на Европа, допълни представителят на Европейската агенция  и като добър пример за сътрудничество и професионализъм в  постигане на бърз обмен на информация той посочи изграденият и работещ тристранен контактен център на граничния пункт.

В рамките на конференцията се проведе и двустранна среща между министрите на вътрешните работи на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. Двамата обсъдиха теми от взаимен интерес.