Гледай
на живо

България иска да открие свое училище в Одеса

Българска парламентарна делегация заминава за Украйна

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, заминава на посещение в Украйна, където ще присъства на тържествата в Одеска и Запорожка област по повод на годишнината от преселването на българите в тези краища след Руско-турската война от 1829 година.

Депутатът от ВМРО Милен Михов, който е част от делегацията, сподели в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“, че е дошло време българската държава да работи по-активно за откриване на българско училище в Одеса.

В Украйна има над 200 000 българи, посочи депутатът.

Той коментира, че отварянето на българско държавно училище в Одеса, а и в други райони на Украйна, освен, че ще съхранява българската културна идентичност и литературна традиция, но и ще даде възможност на нашите сънародници там много по-лесно да продължават своето образование в България.

По повод на предприетите промени в образователната система на Украйна Милен Михов каза още, че се надява в Киев да има достатъчно разумни хора, които си дават сметка, че пътят на страната към ЕС минава през зачитане на правата на малцинствата.