София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА ЗАВЛАДЕЕ МАКЕДОНИЯ?

БОЖИДАР ДИМИТРОВ ИЗРЕЧЕ ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ СЪСТАВ НА МАКЕДОНЦИТЕ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Преди всичко трябва да отбележим две много важни обстоятелства. Сергей Лавров говори архаизми. Той назова на глас нещо, което погъделичка българите и албанците на основата на националистическата концепция. Това заяви журналистът Георги Коритаров в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв. в коментара си относно обвиненията от страна на Русия, че България иска да завладее Македония. Лавров говори много общо. Той казва „говори се“, тоест нещо чуто, не ясно. Той цитира едно изказване на албанския премиер, но го цитира много непълно и погрешно. Това е подсказване към ЕС да започне да мисли по една нетрадиционна формула за разрешаване на този въпрос, добави той.

Коритаров коментира и изказването на Божидар Димитров в същото предаване преди няколко дни. Припомняме ви, че историкът заяви, че Македония си остава една българска провинция. Нищо по-различно от случващото се у нас не се случва на територията на Македония, категоричен беше той. Македония е един изкуствен политически проект, а това е основният проблем на страната. Цялата страна е построена върху една политическа лъжа, подчерта той. Димитров каза, че единственият изход за страната е скъсване с този политически модел и с македонизма като система.

В коментара си журналистът заяви, че и Димитров е представител на този тип говорене, на архаичната позиция.

Русия познава много добре и официалното и неофициалното говорене на Балканите, продължи той. В думите му личи, че някъде във времето премиерите на България и Албания са обсъждали въпроса за подялба на Македония.

Поканете Велизар Енчев, обърна се Коритаров към водещата Ани Цолова. Нека той ви каже коя е причината за разпада. От тази гледна точка българските анализи тогава са правени с презумпцията, че част от Македония ще дойде при България, обясни той.

БСП и левицата подкрепят Горан Заев, а Русия подкрепя Груевски. Тази политика на Груевски превръща Македония в гореща точка, в страна която е сива зона за отношенията между България и Русия, добави Коритаров.

Ако има нещо за което да се протестира в Скопие, то това наистина е тази антибългарска пропаганда от страна на Груевски в Македония.  Това заяви другият гост на предаването по Нова тв. Страхил Ангелов, бивш депутат от партия БСП-Лява България. Необосновано беше присъствието на Сергей Станишев на територията на съседната ни държава. Първо, че говори на английски език, второ, че не каза нищо конкретно.

Страхил Ангелов също коментира крайната позиция на Димитров, изречена  в същото студио. Божидар Димитров изрече истината за етническия състава на македонците, категоричен беше той.