София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България изпрати заявка на Америка за доставката на изтребители F16

Постигна се съгласие след лобирането за една или друга страна производител

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителството финализира стартиралата през декември м.г. процедура по придобиване на нов тип многоцелеви изтребител за българските ВВС, като изпрати заявка за доставката на Америка.

За да се предпази от обвиненията в лобизъм, военният министър Красимир Каракачанов заяви преди няколко месеца: “Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник.

Оттук нататък МС, ако вземе това предложение от доклада на междуведомствената експертна група и политиковоенната група, следва решение на парламента и преговори със САЩ“. Системните партии в България се спряха окончателно на US-изтребителя F16 след продължителни дебати и взаимни упреци в лобиране за една или друга страна производител.

В началото на споровете беше обявено, че на изискванията на административно оформяне отговарят три оферти - на Италия – Eurofighter1, на САЩ – F16 и на Швеция – JAS – 39CD “Gripen”. Предложенията на Италия и Швеция обаче се оказали непериемливи, поясни тогава зам.-военният министър Атанас Запрянов, „защото, за да сключим договори с тях, ние трябва да имаме предварителни договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване“.