София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СПЕСТИ 700 МЛН. ЕВРО ПРИ МЕДИАЦИЯ

ПОТЕНЦИАЛЪТ НА ИЗВЪНСЪДЕБНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА ПО-МОДЕРНА СЪДЕБНА СИСТЕМА

9 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Между 20 и 40 млрд. евро могат да спестят държавите членки на ЕС, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят в медиация. Това стана ясно на проведената днес дискусия с участието на правосъдния министър Христо Иванов. Специално за срещата в България пристигна проф. Джузепе де Пало, за да сподели конкретни предложения от действието на италианския модел.

През 2014 г. проучване на Европейския парламент показа, че само по 0.05% от всички граждански и търговски спорове за 1 година в ЕС се провежда медиация – една полезна правна услуга, която може да спести доста главоболия. Решаването на спорове извън съда е по-бързо и по-евтино.Според правосъдния министър Христо Иванов, целта на срещата днес беше да се разкрие този потенциал като част от съдебната реформа в България.

Основният гост-лектор проф. Джузепе де Пало е човекът, постигнал забележителни резултати в Италия, където извънсъдебните споразумения са вече над 140 хил. годишно. Той консултира Европейския парламент и правителствата на няколко държави за въвеждане на елементи на задължителност на медиацията. Мерките, които предлагар са базирани на реални цифри и опит от последните години. Те доказано водят до увеличаване на споразуменията чрез решаване на спорове извън съда, а също и до облекчаване на съдебната система и спестяване на стотици милиони годишно.
С последните промени в Закона за медиацията от 2011г. Българското министерство на правосъдието изпълни ангажимента на страната ни като държава – членка на ЕС за прилагане на разпоредбите на Директива на Европейския парламент и на Съвета за медиация. Тя би спестила на България над 700 млн. евро, ако по граждански и търговски спорове при 50% от случаите се постигне споразумение. Днешната работна среща даде отправните точки за търсене на ефективна политика за постигане на извънсъдебни споразумения, като една от целите е да се разтовари претрупаната с дела съдебна система.