София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България не е готова с отговора на „Газпром“

Възможно е да поиска удължаване на срока

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

България може да се нуждае от повече време, за да отговори на предложенията, отправени от руския енергиен гигант "Газпром" в антитръстовото дело. Това посочи служебният министър на енергетиката Николай Петков, подчертавайки, че София гледа на предложенията положително, но би искала да ги разшири, пише Business Day.

По думите на Павлов срокът 4 май не е краен. Служебният министър обясни, че самите дружества са подготвили въпроси до ЕК и ако не бъде получена в срок необходимата информация, ще бъде поискано удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна.

Временно споразумение, обявено през март, ще позволи на "Газпром" да избегне глоба до 10% от оборота, наложена на руската компания за злоупотреби с доминиращата ѝ пазарна позиция в осем страни от Източна Европа.

В понеделник се проведе среща между служебния премиер Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съгласуване на българската позиция. Засега резултати от срещата не са обявени.