Гледай
на живо

България не фигурира в картата на морските круизи в ЕС

Проучването е на Евростат

България не фигурира в картата на морските круизи в ЕС Анализ на Евростат за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания пр... thumbnail text

Анализ на Евростат за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 г. показа, че България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия.
 
Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са маркирани с "нула" при реализирането на круизни пътешествия, а посещенията на круизни кораби в двата ни черноморски порта са рядкост и туристическа атракция.
Като лидер при стартирането на круизни пътувания по различни дестинации се очерта Италия. От нея по различни маршрути са тръгнали на пътешествие над 2,2 млн. европейци. Втората предпочитана дестинация за круизен туризъм е Испания, от където са тръгнали близо 1,2 млн. туристи, трета предпочитана дестинация е Великобритания с около 1 милион туристи, а четвърта е Франция с 500 000 круизни туристи, отпътували от френски пристанища.
 
От южната ни съседка Гърция са тръгнали на круизен туризъм около 200 000 пътници, а от Турция - около 270 000.