София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България не изпълнява условията за влизане в еврозоната

Икономиката на страната е стабилни, но законите не са в в съответствие със стандартите на ЕЦБ

8 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Европейската централна банка (ЕЦБ) посочва в доклад, че България, Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Хърватия и Швеция засега не са готови да се присъединят към еврозоната, защото не изпълняват условията за влизане, цитиран от Market Watch. Според него икономиките на страните са стабилни, но законите не са в в съответствие със стандартите на ЕЦБ.

В доклада е споменато и че нито една от страните кандидатките не отговаря напълно на всички изисквания за приемането в зоната на единна валута, както и за правна конвергенция.

Единствено Хърватия, има несъвместимост по отношение на забраната за парично финансиране и правната интеграция на съответните централни банки в системата на еврозоната.

Европейската централна банка е на мнение, че несъвместимостите продължават по отношение на независимостта на централната банка, по-специално в контекста на институционалната и финансова независимост на централните банки.