София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България не пести усилия за евроинтеграцията на Западните Балкани

Членството в ЕС е ценност, заяви българският външен министър

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Членството в ЕС е ценност, а не само фондове и пари – това трябва да разберат страните от Западните Балкани. Европейската перспектива пред нашите приятели не е само приоритет на Българското председателство, а дългосрочен и външнополитически приоритет за България. Страната ни не пести усилия за присъединяването на страните от Западните Балкани в ЕС. Това обяви външният министър Екатерина Захариева на форум за социалното и икономическо сближаване на Балканите.

Тя призова представителите на страните от Западните Балкани, които присъстват на форума, да подпомагат политическите елити и правителства на държавите си по пътя им към реформите. Захариева подчерта, че за започване на преговори за членство в ЕС няма нужда страните кандидати да са изпълнили абсолютно всички критерии, но пък трябва да има готовност за изпълняване на тежките процеси и реформи за присъединяване. Вицепремиерът напомни, че сред основните приоритети на Брюксел вече е върховенството на закона, работещи институции, борба с организираната престъпност.

Екатерина Захариев подчерта, че като че ли никой не е доволен от поставения срок 2025 година за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

Въпросната година е заложена в приетата в приетата от ЕК през февруари тази година стратегия за Западните Балкани като срок за започване на разширяване на ЕС към този регион. В петък Захариева се срещна със своите колеги от Вишеградската група, Западни Балкани и Кипър. Там те обсъдиха европейската интеграция на Западните Балкани и приеха обща декларация в областта на енергетиката.

“Истината е, че от тази дата като че ли всички са леко недоволни. Част от държавите членки на ЕС са скептични за скорошно разширяване на Блока”, каза Захариева. Тя обясни, че опасението на въпросните страни е, че ще се чака 2025 г., за да се използват някакви задни пътища и кандидатките от Западните Балкани изведнъж ще станат членове.

“България не подкрепя това становище, ние настоявахме и считаме, че трябваше да се посочи дата, която да е мотивираща за държавите кандидатки”,каза Захариева.

По думите й, притеснителна и опасна е тенденцията, че се задълбочава разликата в приходите и икономиката между новите държави-членки на ЕС и страните кандидати. „Трябва да припомним на страните от Европейския съюз, че ние, новите страни-членки, сме тръгнали от много, много ниско ниво“, коментира първият ни дипломат.

Българският външен министър има големи очаквания към срещата на върха на 17 май. Според нея срещата ще е голям успех.