София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България обявява нов търг за АЕЦ „Белене“ до края на годината

Министър Петкова очаква документацията да е готова до края на октомври

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

България планира да обяви нов конкурс за изграждането на АЕЦ "Белене" до края на тази година, каза пред репортери в Москва българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи РИА Новости.

По думите на Петкова документацията за процедурата ще бъде подготвена до края на октомври, а търгът ще бъде обявен до края на годината.

Ресорният ни министър е в Москва по повод заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Форумът е под председателството на министър Петкова и министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров.

РИА Новости припомня изказване на руския президент Владимир Путин от края на май тази година, в което той заявява готовността на Русия да се върне в проекта за АЕЦ "Белене" в България при пазарни условия, ако София реши да построи тази атомна електроцентрала.

През 2006 г. руският "Атомстройекспорт" (включен в "Росатом") спечели международен търг за изграждането на два блока на АЕЦ "Белене". Беше планирано да се инсталират руски реакторни инсталации VVER-1000 на гарата. През 2009 г., след като на власт дойде правителството на Бойко Борисов, проектът за атомна електроцентрала „Белене“ бе замразен, но през 2010 г. страните подписаха меморандум за създаването на проектантска компания за изграждане на Белене, която отговаря на новите изисквания на българското правителство, пише РИА Новости.

През 2011 г. „Атомстройекспорт“, който по това време вече е понесъл значителни разходи за проектиране на „Белене“ и лицензиране на проекта, подготовка на обекта (включително демонтаж на стари конструкции) и поръчване на оборудване за дълъг производствен цикъл, подава иск с международен арбитраж.

Арбитражният съд в Международната търговска камара в Женева през юни 2016 г. постанови, че Националната електрическа компания в България (НЕК) е трябвало да плати на "Атомстройекспорт" 601,6 милиона евро като обезщетение за щети, причинени от прекъсването на проекта АЕЦ "Белене".

В България се обсъжда възможността за изграждане на АЕЦ "Белене" по пазарни принципи. Беше съобщено, че активите на АЕЦ "Белене" се очаква да бъдат разпределени като самостоятелно дружество, което ще бъде предложено за приватизация, коментира руското издание.