София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България планира да достигне 2 % разходи за отбрана до 2024

КСНС при президента се обедини около няколко точки

7 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност са се обединили около разбирането, че трябва да бъде изработен план за достигане на разходите за отбрана до 2 % от брутния вътрешен продукт до 2024 година. Това съобщи президентът Радев след съвета, който продължи повече от 3 часа.

Постигнат е консенсус и за актуализация на нормативната уредба в сектора за сигурност, както и законодателство, което не допуска външна намеса във вътрешните работи на България.

Министър-председателят Бойко Борисов от своя страна оцени диалогът по време на Съвета като конструктивен и коментира, че са били приети всички предложения на държавния глава.

В програмата за управление е записано, че България като член на НАТО и ЕС ще води политика, съобразена с националните интереси и ненамеса във вътрешните работи на страната, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.