София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България почита паметта на Васил Левски

Изминаха 146 години от обесването на Апостола

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Това разминаване в датите се дължи на техническа грешка при смяната на Юлианския с Грегорианския календар в България. Това е причината чествания да има и на двете дати.

Присъдата на Васил Левски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига неговият паметник. Други две места на традиционно поклонение са музеите в Ловеч и Къкрина, съхранили паметта на народа ни за Дякона.

Името на Васил Левски е било и ще бъде символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ. А идеята му за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание остава недостижима до днес, въпреки че Апостола жертва живота си в името на свободна България.

"Дела трябват, а не думи."

"Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот."

"Днешният век е век на свободата."

"Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си."

"Без революция сме загубени во веки веков."

"Близо е времето вече - българинът не ще бъде роб, а свободен."

"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност."

"Бързата работа ялова излиза."

"Дързост и постоянство!"

Чествания в памет на Васил Левски и почит към неговото дело ще има в цялата страна.

В Ловеч, с панихида в храма "Успение Богородично" от 17.30 часа ще започне отбелязването на годишнината. След това, от 18.00 часа е гражданското поклонение, с военен ритуал пред паметника на Васил Левски.

Проявите в Петрич по повод 146-годишнината от гибелта на Васил Левски ще започнат днес от 10.00 часа с откриването на изложба на тема "Левски в българската литература" в Народно читалище "Братя Миладинови", съобщиха от общинския пресцентър. Час по-късно в Историческия музей ще бъде представена експозицията "Апостолът на свободата". В 13.00 часа е церемонията по награждаване на участниците в областния конкурс "Левски - пример за величие", организиран от Обединен детски комплекс-Петрич. В 18.00 часа от градския площад започва факелното шествие в памет на Апостола. Пред паметника на Народните будители ще се състои литературно-музикален спектакъл "Дела трябват, а не думи" и ще бъдат положени цветя и венци по повод годишнината от гибелта на Васил Левски. 

Пред паметника на Апостола Силистра слово ще произнесат кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и Иван Занов - председател на клуб "Млади възрожденци" при спортното училище "Дръстър" в Силистра и член на Общинския комитет "Васил Левски". Вечерта силистренският драматично-куклен театър ще има безплатно представление на поставения от Стефан Стайчев спектакъл за Левски "От бесилото към безсмъртието - за Левски и Свободата".