София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България почва борба с двойните стандарти при храните

Инициативата е на евродепутата Момчил Неков

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Омбудсманката Мая Манолова подкрепи инициативата на евродепутата Момчил Неков за промени в законодателството, които да забранят производството на храни по двойни стандарти.

Според Манолова е необходима европейска директива, тъй като националните контролни органи нямат капацитет да се справят с големите производители и търговски вериги.

Проблемът с двойните стандарти излезе на дневен ред, след като стана ясно, че големите търговски вериги предлагат в магазините си в Източна Европа храни, чието качество се различава от това в западната част на континента.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов коментира, че е инициирал промени в българското законодателство, които могат да бъдат добра основа за една бъдеща европейска директива.

Момчил Неков от своя страна допълни, че двойният стандарт е налице не само при храните, но и при други стоки и услуги и България трябва да има ясна позиция за премахването на тази практика.