София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България подкрепя развитието на търговските отношения между ЕС и Пакистан

Джанджуа: За нас търговските отношения с Европейския съюз са много важни

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

България ще продължи да подкрепя развитието на търговските отношения между Европейския съюз и Пакистан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Захир Джанджуа, помощник-секретар в Министерството на външните работи на Пакистан. Към момента страната ползва специални тарифни облекчения по т. нар. схема GSP+ от 1 януари 2014 г. Тяхното предоставяне се обвързва с прилагането от Пакистан на 27 конвенции в областта на правата на човека и трудовите права.

Европейската комисия представя пред Европейския парламент и Съвета на ЕС доклад за функционирането на схемата на всеки две години. Очаква се вторият от тях да бъде завършен през първата половина на януари 2018 г., по време на Българското председателство, като ще бъде разгледан от всички участници за взимане на крайно решение.

За нас търговските отношения с Европейския съюз са много важни, като отчитаме 38% ръст на износа си към него, отбеляза Захир Джанджуа. Той подчерта, че разглеждат България като стратегически партньор и се надяват на общи мерки за насърчаване на стокообмена между двете държави. В тази връзка се планира и разкриването на почетно консулство във Варна. Зам.-министър Манолев представи резултатите, които постига икономиката на България и възможностите за потенциални инвеститори от азиатската държава.

Двамата се договориха през втората половина на 2018 г. да бъде организиран бизнес и инвестиционен форум. Те ще се проведат по време на заседанието на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. „Надявам се тези съвместни инициативи да ни помогнат да набележим и конкретни действия за увеличаване на стокообмена и инвестициите между нашите две държави, защото имаме много неизползван потенциал“, каза Александър Манолев.

През 2016 г. стокообменът между България и Пакистан възлиза на 29.7 млн. щ.д. Българският износ за този период е на стойност 13.9 млн. щ.д., а вносът – за 15.8 млн. щ.д. Основно място в износа ни за Пакистан през първото полугодие на 2017 г. заемат двигатели; сурови или необработени тютюни; помпи за течности; елеватори за течности; химична дървесна маса; дрехи; семена от слънчоглед и др.