София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България посреща Европа

На 1 януари 2018 година страната ни поема Председателството на Европа

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

355 дни остават до момента, в който България ще се превърне в център на Европа. На 1 януари 2018 година страната ни поема председателството на Съвета на Европа и в продължение на шест месеца ще имаме възможността да разкрием себе си в очите на останалите членки. Разбира се, това предизвикателство е свързано с огромна подготовка. Мястото, избрано за хранилище на европейските ценности е мястото, което е създадено да съхранява духа и културата на българина.
Едва ли, построявайки сградата през 1981 година, някой е предполагал колко ще се промени значението на Двореца близо половин век по-късно.
37 години след това метаморфозата, която е настъпила, далеч надхвърля физическата промяна. А от сграда, концентрираща в себе си културата на изолираната по време на социализма държава, днес НДК се изправя пред отворените врати на Европа. С всичките възможности, които предоставят. И с цялата отговорност. Да покажем себе си, колоритната ни национална идентичност под прожекторите на европейската цялост.
С артистична експозиция от индустриални и технически материали директорът на НДК Мирослав Боршош ни въведе в реалната промяна на Двореца през последните две години. Дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството й, обследване за енергийна ефективност и въвеждане на допълнителни мерки, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд и фасадното осветление са във фокуса на промяната на Двореца. Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума. В края на февруари, началото се очаква и останалата част от 18 млн. лв.
Всяка световна култура иска едно - да направи безграничността постижима, твърди писателят философ Умберто Еко. А през следващата година България има възможност да излезе извън своите геополитически граници и да покаже достойнствата си на страна, притежаваща една от най-древната история и традиция на континента, през погледа на съвременния българин – свободен, търсещ, изискващ и представящ себе си по достоен начин пред света.