София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България първа в ЕС по разходи за полиция и отбрана

Средният процент за целия ЕС е наполовина по-малък – 3,7 %

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

България е първа в ЕС по средства, давани за сектор „Сигурност“. Това сочат нови данни на Евростат, според които у нас 6,8 % от всички бюджетни разходи се дават за опазване на обществения ред – за полиция, пожарна, затворите и съдилищата. Средният процент за целия ЕС е наполовина по-малък – 3,7 %.

В България частният охранителен сектор е изключително силно развит. За сравнение в Германия само 3,6 % от бюджетните разходи са за издръжка на органите на реда.

Разходите за отбрана на България също са високи. Те се равняват на 3,4 % от бюджета при средно 2,9% за ЕС. Тук обаче водещи в разходите за отбрана в ЕС са Гърция, Естония, Великобритания, Полша и Латвия.

В данните на Евростат прави впечатление, че България отделя настина много пари за отбрана, полиция и съдебна система за разлика от образованието, което остава на заден план. У нас само 9,8 % от разходите отиват за сектор „Образование“, докато в другите страни отделят двуцифрени проценти за това ведомство.

Според Евростат всички държави в ЕС отделят най-много средства за социална защита и България не е изключение.