София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България – република на гражданите или на банките?

Депутатите очакват информация от БНБ за финансиране сделката с ЧЕЗ

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

През изминалата седмица депутатите приеха проект на решение, според което БНБ се задължава да предостави на институциите информация за българските банки. „Сега очакваме да видим кога БНБ ще предостави информация относно финансовите ангажименти на българските банки по сделката с ЧЕЗ. Сега предстои да видим България република на гражданите ли е или република на банките“, това каза за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком председателят на комисията за ЧЕЗ Жельо Бойчев.

Припомняме, че комисията приключи работата си и нейният шеф, заедно с депутати от БСП внесоха в КЕВР 200 000 подписа с искане комисията да спред сделката за ЧЕЗ, защото от една седмица е в сила новият закон, който дава правомощия на комисията в тази насока.

Срок в закона за произнасяне на комисията няма, обясни Бойчев.

Той подчерта, че друга точка от решението на депутатите е да се направи преглед на дейността на службите относнво етапите на реализиране на сделката за ЧЕЗ и до каква степен е полезен резултатът от тяхната дейност за институциите. „Анализът от тяхната дейност трябва да бъде продеставен пред ресорната комисия в парламента“, коментира Бойчев и подчерта, че това е необходимо, защото службите трябва да гарантиран сигурността на българския гражданин.

В заключение депутатът от БСП отново заяви, че без отговор на въпроса по какъв начин е обезпечено финансирането на сделката за ЧЕЗ, не може да бъде ясно кой е крайният собственик на активите на ЧЕЗ България.