София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България рискува нови санкции от ЕК заради неправомерна помощ в енергетиката

Екоорганизация подаде жалба до Европейската комисия

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Според международната екоорганизация за правна помощ ClientEarth поне четири български централи са получили неправомерно държавна помощ. Това са „Марица 3“, „Бобов дол“, „Брикел“ и „Топлофикация – Перник“.

Организацията е поискала да бъде направена проверка на държавната помощ, дадена на замърсяващите електроцентрали, които работят на въглища. Подадена жалба до Европейската комисия.

През декември 2013 г. Комисията разреши даването на държавни помощи под формата на безплатни квоти за емисии. От ClientEarth обаче са установили, че някои от условията не са били изпълнени от посочените четири централи на въглища или от българските власти. По този начин те компрометират идеята на държавните помощи и субсидират експлоатацията на силно замърсяващи централи, без да ги модернизират, както е посочено в изискванията.

Четирите централи, които са в основата на жалбата, ще получат квоти за емисии на стойност 197 млн. евро за периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2020 г. Според оценките пазарната стойност на всички квоти, отпуснати на България в рамките на споразумението за този период, е 945 млн. евро.

Адвокатът на ClientEarth Сам Брайт заявява в разпространеното до пресата съобщение, че България е допуснала явни нарушения на решението на Комисията - вместо да модернизира производството на енергия, страната е използвала държавните помощи за затвърждаване на статуквото. Ако искаме ЕС да премине към нисковъглеродна енергетика, както изисква споразумението от Париж, Комисията не трябва да позволява подобна злоупотреба с публични средства.“