София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България с единна позиция по делото „Газпром“

До края на седмицата в парламента ще се проведе дебат по темата

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Народното събрание ще излезе с единна позиция по делото, което Европейската комисия заведе срещу „Газпром“. За това се договориха служебният премиер Огнян Герджиков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Брюксел проверява дали руският енергиен гигант не ощетява страните, които снабдява, чрез злоупотреба с господстващо положение.

В отговор от „Газпром” представиха пакет с нови условия, по които нашата и още седем държави трябва да се произнесат до 4 май. Това е тема, която по никакъв начин не трябва да се политизира от партиите, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Случилото се засяга абсолютно всички, категорична е Петкова. Служебният министър на енергетиката Николай Павлов обяви, че до края на седмицата ще инициира изслушване и дебат в парламента, защото е нужно да има общо становище по делото. Министър Павлов заяви, че срокът 4 май не краен и може да се надгражда. Има доста неясноти по отношение на така предложените ангажименти. Самите дружества са подготвили въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени днес.