София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България с нов посланик в Москва

Атанас Кръстин сменя Бойко Коцев

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Правителството е одобрило в сряда назначаването на Атанас Кръстин, външнополитическия секретар на президента Румен Радев, за нов посланик на България в Русия.

Това е станало на закрито заседание в сряда, близо 2 месеца след като премиерът Бойко Борисов обяви, че държавният глава е предложил Кръстин за мястото на Бойко Коцев.

Решението на правителството бе забавено, докато се получи съгласие на руското правителство, че ще приеме Кръстин за нов посланик. След решението на кабинета трябва президентът Румен Радев да издаде указ за назначаването на секретаря си като посланик. След това ще дойде и официалният агреман от Русия за приемането на Кръстин като посланик.
Решението на Москва да приеме новия посланик е дошло, след като България се отказа да гони руски дипломати заради случая “Скрипал”. Българският посланик в Русия Бойко Коцев обаче бе извикан в София за консултации. Той трябва да се завърне в Москва след Великден, за да открие изложба на художника Светлин Русев в столицата на Русия.
Атанас Кръстин, който ще смени Коцев като посланик, е 60-годишен. Бил е генерален консул на България в Бавария и в Баден-Вюртемберг. Преди да стане външнополитически секретар на президента Румен Радев, пък е заемал поста на български консул в Ниш. Кръстин е завършил прочутия МГИМО в Москва.

Той ще е първото посланическо назначение от т.нар. политическа квота на президента Румен Радев. Държавният глава изрично настоял пред правителството той да избере новия посланик на България в Русия. Преди това държавният глава направи и военния си съветник ген. Данчо Дяков шеф на Националната служба за охрана.