Гледай
на живо

България с опасен рекорд на пушачите момичета до 15 години

29% от момичетата са придобили навика да пушат

България с опасен рекорд на пушачите момичета до 15 години Около 11 процента от младежите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, соч... thumbnail text

Около 11 процента от младежите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс.
Около 6 милиона смъртни случая всяка година се дължат на употребата на никотинови изделя, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Именно тийнейджърските години е времето, в което се придобива навика на пушенето.
В изследването са включени юноши в 61 страни и е извършено в периода 2012-2015 година.
Съотношението на пушачи момчета и момичета е съответно 15 към 8 на сто за момчетата.
В това отношение обаче България показва тревожна статистика – изключително висок процент на пушачи момичета – цели 29 на сто.
В Таджикистан например пушат едва 1,6% от младите жени.
Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 години, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.