София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България се прощава с Божидар Димитров

Министърът на културата: Загубихме истински патриот

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

През целия ден от 10:00 до 17:00 часа днес  стотици хора се събраха в сградата на Националния исторически музей, за да се сбогуват с големия български историк Божидар Димитров, починал внезапно на 1-ви юли.
 
Велик българин, истински приятел, човек, който ще остане в спомените ни завинаги. Това са част от думите, които роднините, близките и познатите напикаха днес в книгата със спомени за Божидар Димитров. Това, с което всички те ще го запомнят.
 
Роден в Созопол през 1945 г. и израснал на морския бряг, професорът на народа, както мнозина го титулуваха, започва професионалния си път като моряк на риболовен кораб, а по-късно се хвърля в дълбоките води на историята. Проучванията на архивите на Ватикана, в които открива част от българската история  го издигат до старши научен сътрудник втора степен. А от 1994 г. става директор на Националния исторически музей, който се превръща в негов втори дом. 
 
През 1997 г. задочен конфликт с тогавашния държавен глава Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на чернова на „История славянобългарска“ го сваля от поста, за да се завърне през 2001-ва година отново начело на институцията, на която посвещава голяма част от живота си. Обичан от мнозина и отричан от други, заради обявеното му  сътрудничество към Държавна сигурност и резкия му език, днес в Зала Слънчева на музея противоречията и конфликтите около личността му отстъпиха място на хубавите  спомени и тъгата по отсъствието, което оставя в паметта и историята ни.
 
Събитията от настоящето се оценят от историята след не по-малко от 50 години смята самият  Димитров и оставя оценките на поколения след него. За себе си избра да се прибере в родния Созопол. „Строго съм си забранил да умра, докато Созопол не стане, айде да не бъде първа, но една от водещите туристически дестинации в света.“,казва през смях големият приживе и моли прахът му да бъде разпръснат над Созополски залив.