София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България се стреми да стане технологична столица на Балканите

София и Пловдив са станали процъфтяващи аутсорсинг центрове

8 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

В статия на Financial Times се говори за потенциала на българския IT сектор и как един българин се е прибрал в България, за да създаде сайт с уроци. Дарин Маджаров, учи за докторска степен по компютърни науки в Белгия, когато започнало да му омръзва от обажданията на сестра му по Skype, търсеща помощ с уроците по информационни технологии в софийска гимназия. Така той създал серия от видео уроци, които ученици и техни приятели започнали да използват с огромен ентусиазъм.

"Те станаха толкова популярни, че се отказах от докторантурата, завърнах се в София и стартирах образователен сайт", казва 28-годишният.

Завършилите компютърни науки и инженерство вече не мигрират масово към САЩ и Германия. Местните фирми работят с около 40 000 софтуерни инженери, докато ИТ сектора допринася с повече от 3 на сто от продукцията в страната, в сравнение с по-малко от 1 на сто преди четири години.

Българските IT умения са родени по времето на комунизма. Държавни компании за електроника са били специализирани в компютърен хардуер и програмиране за страните от съветския блок. "Това е сила, ние вече сме имали две поколения инженери със голям опит ", казва Даниел Томов, основател на Eleven, фонд подкрепен от EIF.

И все пак някои предприемачи се опасяват, че недостиг на добри кадри носи риск от подкопаване на регионалните надежди на България да се превърне в балканската технологична столица. Някои икономически наблюдатели твърдят, че единственият начин за България да поддържа растеж е да се снабдява с хора с IT умения от страни извън ЕС, от съседна Сърбия и Македония и дори Русия и Украйна.