София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България се включва в операция на НАТО

8 български военнослужещи ще вземат участие в противовъздушната отбрана на Турция

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министерски съвет разреши изпращането на военнослужещ от въоръжените сили на България за участие в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Турция, съобщиха от правителствената пресслужба.
Изпълняващият в момента международна длъжност във Втори свързочен батальон на НАТО в Неапол, български военнослужещ ще бъде командир на координационен отбор за срок до четири месеца в периода 1 май – 1 октомври 2016 г., съгласно графика за оперативно използване на тима от Групата на НАТО по комуникационни и информационни системи.
Участието в операцията потвърждава реалния принос на България към усилията на международната общност за опазване на териториалните граници на Турция, защита на въздушното пространство и поддържане на мира в Близкия изток. През февруари т. г. Министерският съвет прие решение, с което разреши изпращането на до осем български военнослужещи за участие в състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО в операцията на Алианса по усилване на отбраната по въздух на Турция. Участието им започна от 1 март и ще продължи през срока на операцията.