София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България ще е в трета дивизия на „Лига на нациите“

Новият футболен турнир на УЕФА започва догодина през есента

6 годиниСпортни 11 Боряна Райчева

България ще бъде в дивизия С заедно със Словения, Албания, Черна гора, Сърбия, Шотландия, Чехия, Румъния, Гърция, Израел, Кипър, Норвегия, Финландия, Естония и Азербайджан в новия турнир „Лига на нациите“.

В дивизия "А" ще се включат първите 12 в ранглистата, в дивизия "В" – следващите 12, в дивизия "С" – следващите 15, а в последната дивизия "D" – останалите 16 държави. Във всяка дивизия с жребий отборите ще бъдат разпределени в четири групи по три или по четири отбора.

Във всяка група ще се играе на разменено гостуване, подобно на европейските квалификации, което означава по 4 или 6 мача за всеки национален отбор в зависимост от това дали е в група с 3 или 4 отбора. Мачовете ще се играят през септември, октомври и ноември 2018 г.

Жребият за турнира ще бъде на 24 януари в Лозана.

Победителите във всяка група се класират за по-горната дивизия на следващото издание на Nations League, заелите последно място в групата си – изпадат в по-долна дивизия, ако има такава. Победителите от четирите групи в дивизия "А" ще играят във финалите на Лига на нациите, които ще се проведат през юни 2019 г. по системата полуфинали в един мач, мач за третото място и финал.

След приключване на квалификациите за Евро 2020, които ще се проведат през месеците март, юни, септември, октомври и ноември на календарната 2019 г. ще се изиграят и плейофите на Лига на нациите, които ще определят последните 4 държави-финалисти на Евро 2020 освен вече определените 20 от квалификациите (победителите и завършилите втори във всяка група).