Гледай
на живо

България ще гони руски дипломати?

Според „Таймс“ 20 държави ще последват примера на Лондон

Около 20 европейски държави се готвят да последват примера на Великобритания, която изгони 23-ма руски дипломати в отговор на отравянето в Солсбъри на двойния агент Скрипал и дъщеря му, съобщи ТАСС, цитирайки информация на вестник „Таймс“.

"До 20 европейски държави се готвят за експулсирането на руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише The Times и съобщава, че "Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чешката република, Дания и до девет други страни ще вземат участие в съгласуваната кампания". Според вестника "безпрецедентен кръг на координирано депортиране ще започне в понеделник с оттеглянето на посланика на ЕС в Москва в продължение на четири седмици".

На заседанието в четвъртък и петък в Брюксел, лидерите на държави и правителства на Европейския съюз решиха да оттеглят посланика на ЕС от Москва за консултации.

Припомняме, че международното напрежение идва след покушението на 4-ти март срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Според Лондон, зад отравянето им стои Москва.

Без да предостави никакви доказателства за участие в инцидента на Русия, Лондон изгони 23 руски дипломати и каза, че предприема други антируски мерки. След това Москва изпрати към Лондон подобен брой британски служители на посолството и поиска затваряне на  Генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург, както и спиране работата на Британския съвет в Русия.