София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България ще гони руски дипломати?

Според „Таймс“ 20 държави ще последват примера на Лондон

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Около 20 европейски държави се готвят да последват примера на Великобритания, която изгони 23-ма руски дипломати в отговор на отравянето в Солсбъри на двойния агент Скрипал и дъщеря му, съобщи ТАСС, цитирайки информация на вестник „Таймс“.

"До 20 европейски държави се готвят за експулсирането на руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише The Times и съобщава, че "Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чешката република, Дания и до девет други страни ще вземат участие в съгласуваната кампания". Според вестника "безпрецедентен кръг на координирано депортиране ще започне в понеделник с оттеглянето на посланика на ЕС в Москва в продължение на четири седмици".

На заседанието в четвъртък и петък в Брюксел, лидерите на държави и правителства на Европейския съюз решиха да оттеглят посланика на ЕС от Москва за консултации.

Припомняме, че международното напрежение идва след покушението на 4-ти март срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Според Лондон, зад отравянето им стои Москва.

Без да предостави никакви доказателства за участие в инцидента на Русия, Лондон изгони 23 руски дипломати и каза, че предприема други антируски мерки. След това Москва изпрати към Лондон подобен брой британски служители на посолството и поиска затваряне на  Генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург, както и спиране работата на Британския съвет в Русия.