София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България ще кандидатства за домакинство на Мондиал 2030

Министър Кралев обяви: Трябват ни 2-3 стадиона, другото го имаме

5 годиниСпортни 12 Боряна Райчева

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви пред бТВ, че България ще участва в кандидатурата за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г. с 2 или 3 стадиона. Един от тях ще бъде националния стадион "Васил Левски", който ще претърпи реконструкция за около 30 млн. лева.

Плановете за построяването на ново съоръжение, което да приема мачове на "лъвовете", също остават, като проектът ще се разшири и той ще бъде за 40 хил. зрители, за да е по стандартите за провеждане на мачове от Мондиала. Третото съоръжение ще бъда извън столицата и ще се стопанисва от футболен клуб, като най-вероятно ще бъде построено в Бургас или Пловдив.

Той не се нае с предварителна прогноза са средствата, които ще бъдат вложени в развитието на инфраструктурата за бъдещо първенство, но заяви, че те ще се възвърнат. 

Министър Кралев коментира и домакинството на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 година и посочи, че България има реални шансове за домакин. Той посочи, че ако не бъде създадена възможност да се сменят лифтовите съоръжения на Витоша, България няма да кандидатства за домакинство на Олимпиадата. „Спортните съоръжения на Витоша ще останат в наследство за столичани, за да могат всеки ден да ходят на планината и да използват лифта“, каза Кралев.

„В момента водим срещи с експертите в Лозана, за да се установи какви са нашите ангажименти и кои дисциплини ще приемаме, ако спечелим домакинството“, каза той. Кралев заяви, че младежките олимпийски игри не са като основните Олимпийски игри, където всички дисциплини са задължителни.

Красен Кралев бе категоричен, че не може да се коментира, че предлаганите изменения в Плана за управление на Витоша ще премахнат ограниченията във всички зони на планината. Кралев обясни, че Министерство на младежта и спорта (ММС) е изпратило иницииращо писмо до МОСВ, на база на заключенията на работната група. В писмото се казва, че трябва несъответствията в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Плана за управление на Витоша да бъдат премахнати, за да могат да се изградят стълбове за лифтови съоръжения. Спортният министър коментира, че целта на създадената междуведомствена работна група е била да се види къде са проблемите. Проблемът с действащия План за управление на парк Витоша е, че разрешава подмяна на лифтове, единствено, ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите. Според ЗУТ, за да се смени бетонирания стълб, трябва разрешение за строеж. В същото време Планът забранява строителство. Експертите на Столична община са достигнали до същото заключение – че без промяна в Плана за управление, няма как да бъдат модернизирани съоръженията.

Министър Кралев бе категоричен, че Витоша не може да се сравнява с Пирин или с Боровец. На въпрос на Антон Хекимян как така е подменен лифтът на Мартинови поляни на Боровец, а на Витоша не може, Кралев отговори: „Боровец не е природен парк. Там няма план за управление, който да забранява строителството. Земята не е публична държавна собственост, процедурите са много по-леки. Тук имаме друг режим“. Красен Кралев призова проблемите около Пирин да не се прехвърлят на Витоша, защото се получава изкривяване на информацията.

Според него основната задача на институциите е да убедят хората, че няма да има злоупотреби.