София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България ще обжалва глобата от 77 млн. евро на БЕХ

ЕК наложи на страната ни глоба заради газов монопол

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България ще обжалва глобата от 77 милиона евро, наложена от Еврокомисията на Българския енергиен форум. Това обяви на брифинг пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обясни, че в рамките на три месеца е срокът за плащане на глобата. „Тези месеци са ни достатъчни, за да вземем мерки и да защитим интересите на БЕХ и „Булгартранс“, категорична беше Петкова.

Енергийният министър подчерта, че от 2015 година се водят активни преговори с Европейската комисия по повод постигане на споразумение, но за съжаление до такова не се е стигнало. „Дадохме поредица от предложения за редица ангажименти, но и те не бяха възприети от страна на ЕК. Основната причина бе свързана с желанието на ЕК, че, за да бъде постигнато това, операторът „Булгартрансгаз“ трябва да им чужд оператор, за да се спази условието за конкуренция“, обясни министърът на енергетиката. Тя подчерта обаче, че България не може да изпълни това условие. „Вие знаете каква инфраструктура притежава „Булгартрансгаз“ и това е свързано с нашата национална сигурност“, каза Теменужка Петкова.

По думите й, приватизация на българския газов оператор е неприемлив и недопустим вариант за страната ни, тъй като това е стратегическа инфраструктура, пряко свързана с българската национална сигурност.

Така се е стигнало до глобата на Европейската комисия от 77 милиона евро.

„Очакваме да ни бъде връчено решение и ние ще имаме срок, в който да решим какво трябва да предприемем“, поясни Петкова.