София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България ще защити Унгария

Заставаме ли срещу Европейския съюз?

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Вицепремиерът Красимир Каракачнов обяви в профила си във Фейсбук каква ще е позицията на България по отношение на Унгария. Каракачанов съобщава, че оперативното заседание на Министерски съвет е взело единодушно решение българското правителство да изготви позиция в защита на Унгария. 

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция за задействането на чл. 7 от Договора за ЕС спрямо Унгария. Това означава, че може да се стигне до отнемането на право на глас на Унгария в Съвета на ЕС. При гласуването на наказанието депутатите на ГЕРБ гласуваха против, а един се въздържа. 

Санкцията срещу Унгария е заради системното потъпкване на основни евриопейски ценности от страна на правителството на Виктор Орбан – като тук Брюксел визира свободата на словото, независмостта на съда и политическия плурализъм. 

След решението на Европарламента, в подкрепа на Унгария се обявиха Полша и Чехия, а сега и България. Искането България да подкрепи Унгария е на патриотите,които вчера обявиха, че са го внесли официално. В подкрепа на унгарския премиер се обяви вече и лидерът на БСП Корнелия Нинова, както и партията на Веселин Марешки. 

Интересно е как премиерът Бойко Борисов ще аргументира позицията си – тъй като той гради имидж на европейски политик и на фактор в Европейската народна партия. А именно от ЕНП подкрепиха решението за наказателната клауза.