София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България щяла да търси пазар на беленския реактор в Иран

Според „Комерсант“ обаче цената ще падне значително

8 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

България ще се опита да продаде атомния реактор, предназначен за централата в Белене, на Иран. Това пише руският вестник „Комерсант“, като се позовава на собствен анонимен източник от руския енергиен бизнес.

В края на миналата седмица арбитражният съд в Женева осъди държавната Национална електрическа компания на плати на руската „Атомстройекспорт“ 550 милиона евро, което споре интерпретацията на българските власти всъщност е цената на вече произведения атомен реактор.

Премиерът Борисов коментира, че правителството ще се опита да продаде атомния реактор на друга страна.

Според „Комерсант“ възможен клиент е Иран, който строи с руска помощ и технология атомната централа „Бушер“. Източникът на руското издание обаче смята, че иранците няма да се съгласят на платят пълната цена, а ще се пазарят и биха взели съоръжението на три или четири по-ниска цена.

Иран вече има два блока на площадката в „Бушер“ и строи трети. Според източника на „Комерсант“ обаче произведеният за „Белене“ реактор не може автоматично да бъде използван в „Бушер“ и ще се наложи препроектиране в случай, че иранците се съгласят да вземат българския реактор, което може да оскъпи строителството.