София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България става целогодишна туристическа дестинация

Популяризират балнео и СПА услугите у нас

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

 

Проектът на Министерството на туризма за създаване на 7 балнео- и СПА дестинации в страната, включително и Черноморска, е част от стратегията за утвърждаване на България като целогодишна дестинация. Инициативата се реализира съвместно с бранша и местната власт и е изключително важна за Черноморието, защото ще помогне хотелската база тук да се използва през четирите сезона. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова на третата среща от поредицата дискусии за балнео- и СПА дестинациите.

 

СПА дестинациите ще бъдат рекламирани на всички големи форуми с участието на министерството и в интернет платформата I love Bulgaria. Ведомството работи и по проект, който проучва актуалните нагласи в търсенето на туристическите продукти. Германските туристи например свързват България преди всичко с плажовете и почивка на море, а балнео- и СПА услугите заемат 5-о място в предпочитанията им. Това означава, че трябва да развиваме този вид туризъм и да засилим търсенето му, каза министър Ангелкова. И отбеляза информацията, получена от туроператора „Томас Кук“, че България е все по-предпочитана като дестинация и ръстът на туристите му е близо 30% спрямо миналата година.

 

Министър Ангелкова обърна внимание и върху връзката между проекта за дестинациите и здравния туризъм. Сътрудничим си с Министерството на здравеопазването, което работи по транспонирането на Директивата за трансгранично лечение на пациенти. Надявам се, след като сложихме фокус върху здравния туризъм с проведената през миналата година в София първа международна конференция по тези въпроси, сега отново да ги обсъдим на второто й издание през октомври, каза министърът.

 

Тя обясни, че за да бъдат разширени активните сезони у нас и да се превърне България в целогодишна туристическа дестинация, Министерството на турзима има три концепции.

 

“Едната е свързана с разработените 8 културно-исторически дестинации, които функционират и увеличиха сериозно прираста на туристи. Другият проект, с който СПА дестинациите могат да се комбинират, е за 12-те винено-кулинарни”, каза Ангелкова.