Гледай
на живо

България участва в операция на Европол срещу кражба на метали

15 души са задържани у нас

В 12 страни от Европейския съюз, в това число и България, на 30 май се проведе специализирана полицейска операция, насочена срещу кражбите на метали. Тя бе координарана от Европол, а действията на криминалистите бяха ръководени от Дирекция "Криминална полиция" на Италия. В полицейските действия се включиха силите на реда от Белгия, България, Кипър, Франция, германската провинция Северен Рейн Вестфалия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Обединеното кралство.

В рамките на операцията са извършени арести, претърсвания и изземвания на метали, наложени са глоби за нарушения на разпоредби за опазване на природата и на административни разпоредби. В реално време бяха осъществени проверки в базата на Европол.

В България действията по операцията бяха координирани от Главната дирекция "Национална полиция". В тях участваха служители на всички областни дирекции на МВР, както и на Регионалните инспекторати по околната среда и водите. В резултат на общите действия на екипите са проверени 460 търговци и 3600 лица, занимаващи със събиране и продажба на скрап. 15 са задържани, иззети са различни количества черни и цветни метали.