София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България в черно: Майките отново на протест

Настояват за реални реформи в социалното законодателство

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

След много протести, палаткови лагери и празни обещания тази вечер, от 17,30 ч., майките на деца с увреждания отново излизат на протест в цялата страна. Демонстрации са под мотото „Системата ни убива, системата е блокирала" и са планирани пред парламента в София, както и в още 13 града на страната.

„Днес България ще почернее,за да не сложим ние черни забрадки, заради децата си!“, заявяват гневните майки и са категорични, че протестите ще продължат, а палатковите лагери ще останат.

Те настояват за действителни промени в социалната система, а не за реформи „на парче“. Вчера стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване.

Протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха критики към него, тъй като според тях новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове.