София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България в топ три в ЕС по вредни емисии

Най-малко вредни емисии има в Дания и Финландия

6 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

България е на трето място в Европейския съюз по ръст на производство на вредни емисии, сочат данни на Евростат.

Статистиката показва, че за изминалата година производството на вредни емисии у нас се е увеличило с 8,3%. Пред нас са само Малта и Естония.

Евростат сочи, че най-малко вредни емисии има в скандинавските държави Финландия и Дания, където е регистрирано намаление на произведените вредни емисии съответно с 5,9% и 5,8%. С добри резултатите могат да се похвалят и три от водещите индустриални страни в Евросъюза: Великобритания трето място с намаление от 3,2%, Белгия – с 2,4% и Германия с 0,2%.

Евростат изчислява, че през 2017 г. емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили с 1,8% в Европейския съюз в сравнение с предходната година. Тези емисии са основен фактор за глобалното затопляне и представляват около 80% от всички емисии на парникови газове в ЕС. Те са повлияни от фактори като климатичните условия, икономическия растеж, размера на населението, транспортните и промишлени дейности.