София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България – все още далече от пълна демокрация

The Economist: 20 държави в света са лидери в демокрацията

5 годиниОбщество 28 Боряна Райчева

България е на 46-то място от общо 167 държави като ниво на демокрация. Според класацията на Индекс на демокрацията за 2018 г. на The Economist Intelligence Unit, България остава на ниво непълна демокрация, въпреки, че от началото на демократичните промени у нас са минали цели 30 години. Данните показват, че преди нас е Панама , подредена под номер 45, а след нас веднага са Аржентина и Ямайка. Номер едно в света е Норвегия (9.87). В топ-20 на страните с пълна демокрация влизат още Исландия, Швеция, Нова Зеландия, Дания, Канада, Финландия, Австралия, Германия, Швейцария, Холандия, Люксембург и други. Последна, на 167-мо място е Северна Корея.

Показателите за измерване на демокрацията в конкретния случай са пет. България е с най-висока оценка при показателя "Изборен процес и плурализъм" . На второ място е "Граждански свободи", на трето - "Политическо участие". Следва показателят "Функциониране на правителството", по който показваме недобър резултат от 6.43 – като най-високата оценка е 10. Най-зле е положението у нас по показателя "Политическа култура" (4.38).

В резултата на България за 2018 г. няма промяна в средната оценка спрямо 2017 г. Тя остава 7.03. Най-висока е оценката ни през 2015 г. - 7.14. 

Проучването показва още, че в Източна Европа няма нито една пълна демокрация. Изводът е, че установяването на демокрацията в Източна Европа е проблематично и съпътствано от слаба политическа култура, трудности в отстояването на принципа за върховенство на закона, характерна е корупцията, някои страни отхвърлят либералните демократични ценности, вместо които се управлява със силна ръка, което отслабва основите на демокрацията.

Като цяло светът през 2018-та остава стабилен като ниво на демокрацията, спрямо предишните години – нито има напредък, нито спад в категорията, която е най-високо достижение на цивилизованите общества. Това обобщава 11-ото издание на Индекса, правено ежегодно от изследователския отдел на британското списание Икономист. Проучването обхваща почти цялото население на земята - 165 независими държави и две територии.