София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България заплашена от санкции от ЕС

Причината: Мръсен въздух

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия с предупреждение за България за ново съдебно дело и глоби заради мръсния въздух.

Брюксел дават срок от два месеца за изпълнението на мерките, с които страната ни беше задължена от съда на Европейския съюз през април 2017.

От Еврокомисията намират, че предприетите досега действия не са достатъчни и че ефектът е незадоволителен. Брюксел критикуват липсата на координация между отговорните институции.

България все още не е приела всички необходими мерки за подобряване. 

Ако страната ни не предприеме необходимите действия и случаят отново бъде отнесен до Съда на ЕС, могат да бъдат наложени глоби. България разполага с два месеца, за да отговори, допълва комисията. Макар да отбелязва, че е постигнат известен напредък, ЕК е обезпокоена от бавните промени и от липсата на съгласуван подход между властите за опазване на околната среда и другите служби на национално и местно равнище.

Министърът на околната среда коментира, че топката е в полето на общините. Ековедомствето напомня, че България не е единствената държава, осъдена от съда на Европейския съюз.

Припомняме ви, че родители от Русе изпратиха децата си на училище с маски, защото мръсният въздух в града е на много високо ниво. Един от основните замърсители в Русе е френски завод, който вече няколко пъти е глобяван заради замърсяване.

В събота жителите на града организират протест, с който планират да затворят пътя към „Дунав мост“. По този начин русенци се надяват да привлекат вниманието на институциите към качеството на въздуха в града.